Dinti ingramaditi, spatiati, rotiti sau pozitionati gresit? Ocluzie (muscatura) defectuasa, dureri articulare, dureri de cap? Bruxism (scrasnirea dintilor), postura corporala defectuasa? O estetica a zambetului nesatisfacatoare? Toate acestea ar putea avea aceeasi rezolvare: tratamentul ortodontic.
Niciodata nu e prea tarziu sa ai un zambet minunat. Datorita tehnologiilor actuale, aparatele dentare nu mai sunt asociate doar copiilor si adolescentilor. Zambetul este considerat a fi cartea de vizita a individului asa ca e de inteles cresterea tot mai mare a numarului de adulti care apeleaza la ortodont pentru realizarea zambetului pe care si-l doresc.
Ortodontia este partea stomatologiei care se ocupa de alinierea si armonizarea pozitiei dintilor pentru a obtine o ocluzie (muscatura) echilibrata si corecta. Medicul specialist ce realizeaza aceste tratamente se numeste ortodont. Drept urmare, nu orice medic poate realiza aceste tratamente.
Nevoia principala, contrar credintei populare, nu este estetica deficitara. Principala problema rezolvata de tratamentul ortodontic este cea functionala, iar tratamentul ortodontic se recomanda in general pentru a armoniza ocluzia, a proteja dintii, tesutul parodontal si articulatiile in timp. Dintii malpozitionati sunt mai greu de ingrijit, pot fi pierduti mai devreme datorita aparitiei cariilor si uneori a bolii parodontale, a abrazilor si sensibilitatii dentare, a durerilor de dinti, si supun muschii masticatori la un efort suplimentar ce poate duce la dureri de cap, disfunctia articulatiei temporo-mandibulare, cauzand dureri la nivelul gatului, umarului si spatelui. Cu trecerea timpului, semnele unei ”muscaturi” incorecte se vor inmulti si iti pot da mari batai de cap. Tratamentul ortodontic este mult mai complex decat niste sarme care “indreapta” dintii, indiferent daca ai 10 ani sau 60 ani. Astfel, prin tratamentului ortodontic se urmareste in primul rand obtinerea unei stari de sanatate orala si sporirea longevitatii dintilor pe arcada dentara, insa si un aspect estetic al danturii atunci cand este cazul.
Cele mai comune cazuri care necesita tratament ortodontic la adulti sunt urmatoarele :
- anomalii de clasa II (supraocluzie verticala, overbite)– cand dintii frontali superiori ies in fata celor inferiori si ii acopera in totalitate
- anomalii de clasa III (ocluzia inversa, underbite) – aspectul de buldog, cand dintii frontali inferiori sunt iesiti in fata, sau cei superiori sunt retrasi in spate
- ocluzie incrucisata – cand apar rapoarte inverse intre dintii superiori si inferiori, afectand muscatura
- ocluzie deschisa – formarea unui spatiu intre suprafetele incizale/ocluzale ale dintilor frontali si/sau laterali, si contactele predomina pe molari
- malocluzie pe linia mediana – cand linia mediana a dintilor frontali superiori nu se aliniaza cu cea a dintilor frontali inferiori
- dinti inghesuiti – cand arcada dentara (osul maxilar sau madibular) este prea ingusta pentru a acomoda dentitia permanenta
- spatii intre dinti, mai ales in zona frontala, spatii interdentare sau „brese edentate”, rezultat al lipsei dintilor sau a existentei unor dinti de dimensiune mai mica in raport cu marimea maxilarelor, neexistand puncte de contact interdentare
- unul sau mai multi dinti superiori musca in spatele dintilor inferiori (angrenaj invers)
- dintii frontali sunt inclinati mult spre anterior (protruzia dintilor)
- bruxism
- probleme de vorbire si masticatie.
Aparatele ortodontice nu aliniaza dintii, ci medicul ortodont face aceasta cu ajutorul aparatelor, ele sunt doar mijloacele principale prin care se realizeaza tratamentul ortodontic. De multe ori, pacientii au tendinta de a fi preocupati in primul rand de pret atunci cand vine vorba despre un aparat ortodontic, insa aparatul in sine nu face nimic, nu are nicio solutie, ceea ce plateste pacientul este tratamentul ortodontic, nu aparatul. Din acest motiv, important nu este daca aparatul ortodontic este unul scump sau ieftin, daca este vizibil, invizibil sau cu gutiere, ci daca medicul specialist ortodont detine notiuni teoretice si practice solide, daca este un profesionist si un om in mana caruia iti poti incredinta sanatatea.
In functie de particularitatile cazului si de dorintele pacientului, medicul ortodont va decide sa trateze folosind diferite tipuri de aparate: aparate ce se fixeaza (prin lipire) pe dinti sau aparate ce se pot indeparta si repozitiona de catre pacient (cum sunt gutierele ortodontice de exemplu). Ambele au avantaje si dezavantaje, astfel ca experienta medicului este principalul element in succesul sau esecul tratamentului. De asemenea, aparatele dentare pot fi prefabricate sau individuale din ceramica, metal sau safir. Din nou, alegerea gresita poate duce la un esec, asa cum o alegere corecta poate scurta durata tratamentului, diminua costurile si proteja dintii.
Durata tratamentului ortodontic difera in functie de multe aspecte care trebuiesc luate in calcul si se poate estima doar in urma unei consultatii amanuntite (model de studiu, radiografii, CT, masuratori…). De asemenea, costul se poate stabili tot in urma aceastei consultatii si in functie de tipul aparatului ales pentru a realiza tratamentul. Acesta se realizeaza in etape, de aici nevoia „activarii” aparatului prin vizite periodice la ortodont, activari absolut necesare si in spatele carora sunt multe ore de gandire, planning si studiu.
Avantajele tratamentului ortodontic sunt evidente (estetica, preventie, tratare), insa exista desigur si dezavantaje. Principalul dezavantaj il constituie necesitatea unei implicari reale ale pacientului pentru ca, pe perioada purtarii aparatului ortodontic, va fi necesar mai mult timp si mai multa atentie pentru igienizare, uneori vor aparea mici dureri dupa activari, unele alimente nu pot fi mancate (merele nu se musca, nucile si alunele se mananca cu grija etc).
Provocarile ce apar pe perioada tratamentelui sunt, printre altele, provocari de intretinere corecta a unei igiene bune. Cu totii stim deja importanta mentinerii unei igiene bune insa atunci cand ai un aparat ortodontic este cu atat mai important si este nevoie de o atentie sporita datorita faptului ca resturile alimentare pot fi stocate mai usor si mai repede printre bracketi sau in jurul contentiei fixe (acea sarmulita aplicata pe partea din spate a dintilor dupa definitivarea tratamentului ortodontic). Dusmanul cel mai mare al igienei orale este placa bacteriana. Resturile alimentare care raman stocate pe dinte, pe langa bracketi, duc la formarea unei pelicule fine de placa bacteriana, aceasta producand un acid care va eroda smaltul dentar si va irita gingiile, poate duce la aparitia cariilor, petelor albe cretoase de pe dinti, a bolilor gingivale si a respiratiei urat mirositoare.
Pe durata tratamentului este bine sa se evite alimentele care pot creste riscul aparitiei demineralizarilor sau a cariilor, aceasta inseamna sa diminuezi consumul de alimente bogate in zahar, a bauturilor dulci si consumul alimentelor ce se lipesc de dinti (biscuiti, caramele, guma de mestecat). Fumatul va determina aparitia coloratiilor inestetice atat pe partea din fata a dintilor, cat mai ales pe partea din spate a lor acolo unde se depune placa bacteriana mai mult, nicotina va colora placa bacteriana si va inrautatii mirosul deja neplacut al peliculei bacteriene.
Astfel, atunci cand ai aparat ortodontic este nevoie sa intelegi clar cat de important este sa iti mentii dintii sanatosi si sa ai grija de ei, sa iti aloci mai mult timp igienei dentare, stiind ca aceasta etapa este temporara dar dintii ii ai pentru intreaga viata.
O igiena dentara corecta si completa, executata de tine acasa, controalele periodice si igienizarile profesionale facute la timp ( 3, 4, 6 sau 12 luni, in functie de cazul tau), o alimentatie echilibrata, consumul scazut de zahar si renuntarea la fumat vor determina ca dintii tai sa fie sanatosi pe durata tratamentului ortodontic, iar la finalul lui vei avea dintii pozitionati corespunzator.
De multe ori, fara un tratament ortodontic, nu putem vorbi despre o solutionare a unui caz, ci doar despre o ameliorare a unor aspecte. In multe situatii, prin tratamentul ortodontic se pregateste terenul pentru a realiza implanturi sau lucrari corespunzatoare si cu durata lunga de viata, in conditii de siguranta si confort. Din acest motiv se intampla ca tratamentul ortodontic sa faca parte dintr-un tablou complex, intersectandu-se cu implantologia sau protetica.
Este evident faptul ca principalul aspect pentru succesul unui tratament este dorinta pacientului si, in egala masura, pregatirea si devotamentul medicului. Fara acestea, un “tratament” poate duce la carii, pierderea dintilor, probleme parodontale si infectii, insa o echipa medic – pacient eficienta, va face minuni!